HTML

Nőkovács-gasztro

Ételek készítése azoknak a nőknek, akik szeretnének megtanulni főzni és azoknak a férfiaknak, akik szeretnének, vagy rákényszerülnek.:-)

Friss topikok

  • Nőneklenni: @Pickles: Pontosan mit szeretnél tőlem,mire vársz?:-) (2014.01.20. 16:40) Az alap- a rántott hús :-)
  • Nőneklenni: @élhetetlen: Kérlek, olvasd el figyelmesebben!:-) Nem azt írtam, lehűtöm (hidegre).:-) Nekem ez a ... (2014.01.19. 21:34) Az alap- a pörkölt

Az alap- a pörkölt

2014.01.17. 10:30 Nőneklenni

Pörköltet sokféle húsból lehet készíteni, a jó benne, ha az alapját tudod, számos más ételt is meg tudsz főzni.

Készülhet csirkéből, tyúkból, kakasból, pulykahúsból, sertéscombból( igaz, én a lapockát jobban szeretem,mert a comb szárazabb), marhahúsból - a marhalábszárat sokan szeretik, de inas, ha azt nem szereted, nem javaslom-, bármilyen vadból,birkából-  le kell faggyúzni ( zsíros részeket lefejteni), belsőségből - máj,szív, zúza,pacal,kakashere-, de zöldségből is főznek. Karfiolból, zöldbabból, zöldborsóból. 

A pörköltet is- csakúgy,mint a húslevest-, lehet többféle húsból főzni, az finomabb. Itt arra figyelj, hogy azt kezdd el főzni, ami a legtovább tart - pl. a marha-. Később dobd bele a sertést, ha vegyesen főzöd. Még később a csirkét.

Főzési idő ,mint a leveseknél, ámbár a csirkének sokszor másfél óra elég.

Nem muszáj egész csirkét venned, a szétszedése úgyis igényel némi gyakorlatot. Ráadásul lehetnek olyan részei,amit nem szeretsz. Én pl. a farhátat.:-) Ezért úgy szoktam vásárolni, hogy 4 alsócomb, 1 mell( ezt 2-3 darabra vágom,mert nagy), 1 marék nyak, 1 marék zúza,1 marék csirkemáj. A csirkemájat nézd át, néha rajta hagyják az epét( egy kis zöldes tasak a májon), ezt ki kell vágni, ellenkező esetben a pörkölted keserű lesz,dobhatod ki az egészet. Arra is figyelj, hogy néha szétvágják az epét, nincs rajta a májon, viszont ráfolyt.Szintén keserű lesz az étel. Ha zöldes foltokat látsz a májon, vágd ki! A máj főzési ideje kevés ( kb. 20 perc), csak a főzés vége felé dobd bele! A zúzát is nézd át, ne legyen rajta az eredeti tartalma. Ha a csirke bőre nem szimpatikus, szedd le!

Pörköltalapból készül a gulyásleves, babgulyás,ragulevesek egy része, krumplis tészta, paprikás krumpli,hortobágyi húsos palacsinta,halpaprikás, én a főzelékek egy része alá is hasonló alapot teszek.

A hozzávalók:

Számoljunk 1 kg hússal, bár fél kg is bőven elég 2 embernek, vagy ha rizseshúst csinálsz.

3-4 közepes vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 szelet füstölt szalonna (majdnem mindig rakok alá, de kihagyható)

zsír (a pörkölteket sosem olajjal főzöm)

1 zöldpaprika( ha van otthon)

fél paradicsom

4-5 teáskanál fűszerpaprika 

2-3 csipet köménymag, őrölt is lehet

1 nagyobb babérlevél

1-2 csipet majoranna 

őrölt borsot is rakhatsz bele.

esetleg egy kis vörösbor vagy fehérbor- fél dl, ennél többet nem szoktam, csak ha nagy mennyiséget főzök, mert nem szeretem,ha túl boros- ( szárnyasokhoz, halhoz mindig fehérbort szoktam)

Menete:

Mosd meg a húst, ha nem szárnyas,vágd fel kockára! Nem kell centizgetni, de kb. 3x3 centisre!

Pucold meg és vágd fel  a hagymát, minél kisebb kockákra! A zöldpaprikát,fokhagymát, szintén.A paradicsomot vághatod nagyobbra.

A lábasba rakj egy fakanálnyi zsírt és a 2 szelet szalonnát! Süsd meg, de ne túl nagy lángon. Ha a szalonna megsült, dobd bele a kockázott vöröshagymát és a zöldpaprikát! Üvegesre (félig-meddig átlátszóra) párold meg! Ezután mehet bele a fokhagyma.2-3 percig sütögesd, de kavard is közben,mert leég! Ezután a paradicsom megy bele, a babérlevél és a köménymag. Szintén párold pár percig, amíg a paradicsom kicsit össze nem esik. Mehet rá fél teáskanál só.

Itt jön a praktikám..:-) .Ilyenkor beleöntök egy fél deci vizet, mert így a főzés végére (szinte) szétfő a hagyma és csak a sűrű szaft marad.

A vizet elpárolom, ezután teszem bele a húst. Nem nagy lángon kezdem el főzni, fedő alatt, néha megkeverve. A hús levet enged. A lé párolog, így pótolni is kell. Annyi vizet önts rá, hogy a húst ellepje és hagyd főni! Nagyjából 1 óra múlva teszem bele a fűszerpaprikát(pirospaprikát).

A vége felé kóstold meg, ha kevés a só, vagy más fűszer, pótolhatod!

Ennyi az egész.:-)

Ha halból készíted, filét vegyél, nem túl jó elfoglaltság a szálkákat kerülgetni! A filét kockára kell vágni. Ebben az esetben az alapot főzd egy kicsit tovább, mert magának a halnak elég kb. 15-20 perc.

Ha paprikást szeretnél, akkor habarás kell bele, amikor már puha a hús.

Nem ördöngösség ez sem.:-)  Fél bögre tejfölbe rakj annyi lisztet ( kisebb adagonként), hogy nehezen keverhető, de még keverhető legyen. Keverd közben simára, akkor látod, kell -e még bele. Ne legyen túl híg, de a kanál se álljon meg benne!Hamar kitapasztalod.

A lényeg, ne legyenek benne csomók, nem gusztusos látvány az ételben a habarásnokedli.

Amikor ezzel kész vagy, húzd félre a lábast a tűzről, hogy egy kicsit hüljön,mert ha forróba öntesz hideget, "összekapja", csomós lesz. Ezt én úgy szoktam elkerülni, hogy várok,míg egy kicsit hül az étel, de közben evőkanalanként keverek a habarásba a szaftból. Így a hőmérsékletkülönbséget is csökkentem, kevesebb az esély a csomósodásra. A bögrét teleszedegetheted ,közben kavarva. Ha kész, öntsd rá az ételre, keverd meg és rakd vissza a tűzhelyre! Ilyenkor csak annyi kell, hogy 1-2 percre felforrjon.

Ha mégis csomós lesz, ne keseredj el, kapj elő egy kicsi szűrőkanalat és húzd végig a tetején.Ezzel le tudod szedni a csomókat. De ki ne dobd, ami a szűrőkanálon van!:-) Teáskanállal passzírozd vissza- amit tudsz -az ételbe!

Köret lehet mellé főtt krumpli, tészta ( csigatésztát javaslok, vagy orsót, de ami tetszik), tarhonya, rizs, nokedli.

Lehet, hogy bonyolultnak hangzik,de egyáltalán nem az.:-)

5 komment

Címkék: Alapételek

A bejegyzés trackback címe:

https://nokovacs-gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr525761719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2014.01.18. 13:20:20

Csak a habarásról. Szórakoznak a TV-s szakácsok is a hőkiegyenlítéssel, ahogy Te is, ráadásul tupírozod a kaja lehűtésével is, stb, hogy ne legyen csomós a habarás. A legegyszerűbb módszer, hogy öntök egy pohárba, tálkába egy kis (centi magas) vizet, ebben keverem el a lisztet, mert abban sokkal jobban oldódik, mint a tejfölben. Ezt könnyű csomómentesre keverni, utána keverem bele a tejfölt. A tejfölt már szintén könnyű csomómentesre keverni. (akár már a saját dobozában is megtehető előre.) Hidd el, van tapasztalatom, a tejfölt is tejföllel eszem, behabarom a pacalpörköltöt is, a zöldséglevest is, a főzelékekről már nem is beszélve.

motoroskonyhaja 2014.01.18. 16:54:01

szép ez a leírás, csak ez éppen tokány és nem pörkölt.
1. pörköltnél SOSEM engedjük fel annyi vízzel, amennyi ellepi (ez még a paprikásnál vagy a gulyásnál sincs így)
2. a paradicsom és paprika a hús után kerül az ételbe.

Készséggel elhiszem, hogy Te ezt így tanultad, csak éppen rosszul tanultad és ezt adod tovább a neten. Nézz bele kicsit a magyar gasztro-történelembe (pl. Gundel: Kis magyar szakácskönyv és társai)

Nőneklenni 2014.01.19. 21:33:27

@motoroskonyhaja:
Kedves Motoros!
A blog célja nem a Gundel utánpótlás képzése, hanem ...olvasd el az indítót, légy szíves!:-)

Nőneklenni 2014.01.19. 21:34:33

@élhetetlen: Kérlek, olvasd el figyelmesebben!:-) Nem azt írtam, lehűtöm (hidegre).:-)
Nekem ez a habarási mód vált be, így ezt adom tovább.:-)
süti beállítások módosítása