A túrós tészta ehető sósan,sült szalonnával vagy édesen.
Mi a szalonnás változatot preferáljuk.:-)
Gyorsan megvan, egyszerű.
Hozzávalók:
- 25 deka túró ( ne zacskóst, dobozost vegyél, hanem papírcsomagolásút, mivel így meg tudod szagolni. Én mindig meg szoktam, mindegy milyen lejárati idő van rajta. Vagy piacon házit.)
- 1 nagy pohár tejföl ( részemről a magyar, vagy a Zott a leggyakoribb ,illetve a házi készítésű)
- 25 deka kockatészta ( a fodrost jobban szeretem, az valahogy nem ragad össze, míg a sima kocka igen. Ha kapok,durumlisztest vásárolok. Nekem jobban ízlik, hamarabb is megfő. És állítólag egészségesebb, mint a hagyományos)
- 2-3 szelet házi füstölt szalonna
- só
Menete:
Rögtön odarakhatsz egy fazékban vizet forralni a tésztához, olyan hamar össze lehet dobni a többit.
Amíg a víz melegszik, a szalonnát kockázd fel! Én egyszer hosszában is félbevágom a szeleteket, utána szeletelem fel, mert a házi szalonna általában nem 1-2 centi vastag.
Dobd bele egy serpenyőbe és süsd meg!Kevergesd közben! Általában nagyon sok zsírt enged. Látszik, mikor sül meg, akkor már se nem fehér, se nem átlátszó. A tűzhelyet ne hagyd ott, hacsak nem akarsz találkozni a tűzoltósággal!
Ha megsül , tedd félre!
Amikor a víz forr, rakj bele 1 teáskanál sót és mehet bele a tészta! Ne nagy lángon főzd, kifuthat! Néha keverd meg! 8-10 perc alatt megfő.
Amikor kész, szűrd le, öblítsd le hideg vízzel!
Egy lábasba öntsd át a kisült szalonnazsír nagy részét és borítsd rá a tésztát !
Mehet bele a túró és legalább 1 fél nagy pohár tejföl. Só biztosan kell még bele, a túró és a tejföl sokat felvesz. Ízlés szerint sózd!
1-2 percet még kis lángon kevergesd, így összeérnek az ízek!
Tálaláskor szórj rá szalonnakockákat!
Ha édesen akarod, még hamarabb kész van.
Csak főzd ki a tésztát, rakd rá a túrót, tejfölt, cukrozd meg!
Ennyi.:-)