Ez sem egészen az eredeti, saját alakítás.:-)
Nem bonyolult ennek elkészítése sem.
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb sárgarépa + fele annyi zeller
- fél kg darált hús
- pár db gomba
- 1 üveges sűrített paradicsom (kb. 400 ml)
- 3-4 evőkanál olaj
- só
- őrölt kömény
- oregano
Előkészület:
Én előre összedarabolok mindent, akkor menet közben nem kell kapkodni. Vágd össze a vöröshagymát kockára, a fokhagymát apró darabokra! A répát és a zellert tisztítsd meg, kis lyukú (sajt) reszelőn reszeld le! Nem kell külön, mehet egymásra, együtt pároljuk.
A gombát tisztítsd meg, szeletelt fel!
Menete:
A vöröshagymát 3-4 evőkanál olajon dinszteld meg! Ha kezd üvegesedni(átlátszó lenni), dobd rá a fokhagymát is! Én ilyenkor szoktam az őrölt köményt is rászórni. Keverni kell, mert a fokhagyma is leéghet és a kömény is.
1-2 percig együtt párolom a hagymákat, aztán hozzáadom a lereszelt zöldségeket. 1 csipet só mehet rá. Egy kevés vizet( fél dl) szoktam aláönteni, mert nem sütöm, hanem párolom. 5-10 percig párolom, aztán megy rá a gomba. A gomba rengeteg vizet tartalmaz, külön alá nem kell. Hamar levet enged, addig kutyuld, amíg el nem fővi. Ha elfőtte, mehet rá a darált hús. Általában fél kilóhoz 1 teáskanál sót adok, mindegy , mi lesz belőle, így ehhez is. A darált húst kevergesd, addig, amíg ki nem fehéredik és - jobb kifejezés híján - apró golyócskákká nem fő. Ha nagyobb darabok maradnak összefőve, keverd - nyomd- szét a fakanállal!
Ha ez megvan, én rakok rá 1-2 teáskanál pirospaprikát is, színezés gyanánt. Ezután öntsd rá a sűrített paradicsomot! Ha túl sűrűnek találod, mehet rá egy kis víz.
Én nem találkoztam még olyan sűrített paradicsommal, ami ne lenne túl savanyú, így 2-3 evőkanál cukrot mindig rakok bele. És a végén 3-4 csipet oreganot. Csak forrald össze és kész.
Közben vagy utána egy fazékba tegyél oda vizet forralni! Ha forr, dobj bele egy teáskanál sót! Aztán mehet bele a tészta. Én össze szoktam tördelni kisebb darabokra, de nem kötelező. Néha keverd meg, tésztától függően 10-15 perc alatt megfő.
Hideg víz alatt szűrd le és keverd a szószhoz!
Tálalhatod csak így, sajttal megszórva a tetejét, de lehet belőle - nem milánói, hanem- bolognai borda.:-) Ha teszel rá egy szelet rántott húst.