A halászlét ezerféleképpen készítik.
Meg nem mondom, az enyém melyik változat, Anyutól és egy férfitól szedtem össze.:-)
Minél többféle halból készül, annál jobb, én csak pontyból szoktam, az a favorit.:-)
A hallal nincs túl sok probléma, mivel szeletben is kapható halasoknál, csak annyit kell tenni, megmosni a szeleteket, megnézni, maradt -e rajtuk pikkely. Ha igen, könnyen eltávolítható.
Rakok még bele belsőséget (haltejet, ikrát).
Hozzávalók:
- néhány halszelet
- 1-1 marék haltej, halikra (én így kérem a halasnál)
- 1 doboz halászlésűrítmény (nem muszáj, de mivel én nem paszírozok, szoktam belerakni)
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1-2 kisebb krumpli
- 1-2 vöröshagyma
- 3-4 evőkanál pirospaprika
- só
- 1-2 evőkanál zsír
Menete:
A répákat és a krumplit megpucolom, nagyobb darabokra vágom, annyi vízben, ami ellepi, felrakom főni fél teáskanál sóval.
Amikor puha, kicsit hagyom hűlni és leturmixolom. Ez a halászléalapom.
A vöröshagymát kockára vágom és a zsírban megpirítom. Ha nem szimpatikus így a hagyma, meg is főzhetsz 1 fejet a zöldségekkel, leturmixolhatod. Igaz, zsírban sütve szerintem sokkal finomabb lesz.
A leturmixolt zöldséget átöntöm egy fazékba, beleborítom a pirított hagymát, a halászlésűrítményt, felengedem vízzel és nekiállok főzögetni. Amikor forr, belerakok 3-4 evőkanál pirospaprikát. Sózd is, ízlésednek megfelelően!
A halat még ne rakd bele, annak 10 perc elég, hogy megfőjön!
1-2 órát szoktam hagyni a levet fődögélni, az ízek jobban összeérnek. Aztán belerakom a belsőséget, halszeleteket. Még 10 perc és kész. Túl sokáig ne főzd, szétesnek a szeletek!
Sokan raknak bele gyufatésztát, nyugodtan tehetsz bele, de úgy számolj, annak is olyan 10 perc a főzési ideje és azok a levesek, melyekben tészta is van, hamarabb megromlanak.
A halat amúgy se rakosgasd napokig, minél hamarabb fogyjon el, mert nagyon kényes!