HTML

Nőkovács-gasztro

Ételek készítése azoknak a nőknek, akik szeretnének megtanulni főzni és azoknak a férfiaknak, akik szeretnének, vagy rákényszerülnek.:-)

Friss topikok

  • Nőneklenni: @Pickles: Pontosan mit szeretnél tőlem,mire vársz?:-) (2014.01.20. 16:40) Az alap- a rántott hús :-)
  • Nőneklenni: @élhetetlen: Kérlek, olvasd el figyelmesebben!:-) Nem azt írtam, lehűtöm (hidegre).:-) Nekem ez a ... (2014.01.19. 21:34) Az alap- a pörkölt

Az alap- a fasírt

2014.01.20. 09:55 Nőneklenni

A fasírt szintén egy sokoldalú étel, ha egy fasírt alapot össze tudsz rakni, sok más étel alapjául is használhatod.

A darált hús lehet sertéshús ( lapocka, vagy comb), marhahús, sertés-marha vegyesen, vagy akár szárnyashús( pulyka, csirkemell). Ha egy mód van rá, ne előre daráltat vásárolj, daráltasd meg a hentessel a számodra szimpatikus darabot! Sosem tudhatod, mikor és miből darálták, hiába is vannak erre vonatkozóan szigorú szabályok.

Ha az alapba beáztatott kenyeret/zsemlét/kiflit keversz, abból szimpla fasírtot, vagy Stefánia vagdaltat tudsz készíteni. A Stefánia vagdalt egyszerűen szólítva, egyben sült fasírt. Töltheted főtt tojással,párolt egész sárgarépával, füstölt kolbásszal, de "üresen" is hagyhatod. Aminek nálam nagy sikere van, az az üres Stefánia bacon szalonnába göngyölve. Ha apró fasírtgolyókat készítesz, hidegtálhoz is használhatod.A fasírtba nem kötelező kenyérfélét rakni, anélkül is finom, csak lágyabb, mint kenyérrel.

Tálalhatod főételként körettel( rizs, sült krumpli, én a hagymás tört krumplira esküszöm), majonézes salátával, feltétnek főzelékekre.

Ha nem kenyérfélét raksz bele, hanem rizst ( bár vannak ételek, amikhez a rizst főzve javasolják bele, én sosem főzöm előre, soha nem marad nyers a rizs, mire az étel elkészül), készíthetsz húsgombóclevest, töltött paprikát, töltött káposztát, pirospaprika nélkül pl. töltött karalábét.

Hozzávalók:

- Darált hús: 0.5 kg- ból 10-12 golyófasírtot tudsz készíteni, Stefániához 1 kg-ot javaslok.

A mennyiséget a továbbiakban 0.5 kg-hoz adom meg, ha többet készítesz, szorozz!:-)

- 1 közepes vöröshagyma kockára vágva

- 3-4 fokhagymagerezd apróra vágva

- 2 tojás

- só ( sosem kóstolom nyersen a fasírtot, ami nekem bevált(nem főzök túl sósan), ehhez a mennyiséghez 1           teáskanál só)

- 2-3 csipet majoranna( nem kötelező, én ebbe is rakok.:-)  )

- őrölt bors ( nem írok konkrét mennyiséget, a gyerekek miatt én már nem rakok bele, ha szereted, kezdd 1           késhegynyivel!)

- fűszerpaprika ( színétől függ, 2-3 teáskanál biztosan kell, hogy legyen valami színe a fasírtnak)

- 2-3 szelet beáztatott szikkadt zsemle/kenyér ( ne rakj bele túl nagy mennyiséget, hisz nem fasírt ízű kenyeret     akarunk készíteni. Mint írtam,ki is hagyható)

Ha nem fasírtnak szeretnéd az ételt, ahogyan az elején is írtam, hagyd ki a kenyérféléket, dobj bele egy marék rizst!

Menete:

A darált húst rakd egy tálba, dobd rá az összevágott hagymát,fokhagymát,sót, piros paprikát,majorannát,borsot.Üsd rá a 2 tojást! A kenyérfélét áztasd be hideg vízbe - nagyon rövid idő alatt felveszi a vizet,megpuhul! Vedd  tenyeredbe,nyomd ki belőle a vizet, amennyire csak tudod és morzsold bele a húsba.

Sokan nem szeretnek a nyers húsba turkálni, amíg a kenyeret bele nem morzsolod, villával elég jól összekeverhető, de nem úszod meg,hogy ne kelljen belenyúlni, hisz anélkül nem tudod tökéletesen összedolgozni.:-)

Ha kész az alap, én evőkanálnyi bombócokat veszek ki belőle (kanállal), pogácsaformára lapítom, zsemlemorzsába forgatom és beledobom a forró olajba. Ne túl nagy lángon süsd ezt sem, mert a kívül megéghet, belül nyers maradhat! Kb. 15 perc alatt készül el, sütés közben fordítsd meg! Én sötétre sütöm ( de nem feketére:-) ) mert szeretjük, ha a kiálló hagymadarabok jól megsülnek.

Ha nem vagy biztos abban, jól fűszerezted -e, akkor először csak 1 darabot süss meg, kóstold meg, így a többin módosíthatsz! Idővel elhagyhatod ezt a tesztfélét.:-)

Az egyben sült fasírthoz egy tepsibe rakj 1-2 evőkanál zsírt ! Mindenképpen javaslok a húsmassza alá legalább füstölt szalonna szeleteket, ellenkező esetben nagyon megsül az alja. 5-6 szelet elég szokott lenni, ha nem túl vékony/"lapos"/ a szalonna. Ha szeretnél főtt tojást,répát, egyebet rakni bele, akkor a húsmassza felét tedd a szalonnákra,a közepére a tojásokat, egyebet, a maradék hússal fedd be, formázd kenyér formájúra! 

Ha baconba tekernéd, akkor a tepsibe baconcsíkokat rakj, rá a hús, a kilógó szalonnarészeket hajtsd fel a húsra és a tetejére is rakj fél-1 szelet bacont, hogy mindenhol takarja!

Én le szoktam fedni alufóliával.

A sütőt melegítsd elő kb. 200 fokra! Az egyben sült fasírt elkészítési ideje kb. másfél óra,de sütőtől is függ. Kb.1 óránál veszem le róla az alufóliát, a szafttal meglocsolom néha a fasírt tetejét.

Ennyi lenne.:-)

Szólj hozzá!

Címkék: Alapételek

A bejegyzés trackback címe:

https://nokovacs-gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr345765034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása