A túrógombóc elkészítése sem túl bonyolult feladat. A hozzávalóit szintén nem szoktam méricskélni, de most a recept kedvéért kivételt tettem, mert amíg nem tudod,milyen állagúnak kell lennie, addig jobb, ha van viszonyítási alapod.Mivel ha kevés búzadarát keversz bele, szétesik, ha sokat, akkor kemény lesz.
Hozzávalók:
3/4 kg túró
8 evőkanál cukor
fél teáskanál reszelt citromhéj
2 tojás
12 evőkanál búzadara
mazsola
Menete:
A túrót villával nyomkodd szét egy tálban! Keverd bele a cukrot, citromhéjat,- ha szereted- a mazsolát! Én mindig megkóstolom, de csak 10-15 perc várakozás után. Mert addigra a cukor nagyjából feloldódik. Sosem a tojás belekeverése után kóstolok, mivel a nyers tojással szemben fenntartásaim vannak. A tojást mindig külön pohárban üsd fel darabonként, előfordulhat, hogy régi és ha egyből ráütöd a túróra, vagy amit épp készítesz, lehet, dobhatod ki az egészet. Felütés előtt óvatosan meg is rázhatod, ha lötyög, ne is üsd fel!
Ha a túró édessége megfelelő- sok cukrot felvesz-, üsd rá a tojásokat és keverd bele a búzadarát! Ha nem találod elég édesnek, rakj még bele 1-2 kanál cukrot!
Ha kész, tedd félre!
Közben elkészítheted a pirított zsemlemorzsát.
Ehhez egy lábasba rakj 2-3 evőkanál étolajat, fél zacskó zsemlemorzsát, fél kávéskanál őrölt fahéjat és 2-3 evőkanál cukrot!
Takaréklángra rakd és melegítsd át! Ne hagyd ott, ne nagy lángon csináld, mert kiválóan ráéghet a lábas aljára!
Előfordul, hogy nem morzsába, hanem darált, cukrozott mákba forgatom, ehhez nem kell semmiféle előkészület.:-)
Közben egy nagyobb lábasba, vagy fazékba rakj oda vizet melegedni! Ha forr, evőkanállal szedj ki egy adagot a túróból, formázz belőle gombócot és rakd a vízbe!
Ha bizonytalan vagy az állagát tekintve, először csak egyet főzz ki, menet közben meglátod, nem akar e szétesni!( a megadott mennyiséget követve nem fog)
A gombócokat addig kell főzni, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ez pár perc. Szűrőkanállal kiszeded és a morzsába, vagy a cukros mákba forgatod.
Ha morzsába forgattad, tálaláskor rakj rá tejfölt( ha sűrű a tejföl, én szedek ki belőle és keverek bele egy kis vizet), szórd meg porcukorral!
Ennyi lenne.:-)