Az uborkasalátát is sokféleképpen készítik. Van, aki fokhagyma és tejföl nélkül, találkoztam már csak tejfölössel is, van, aki hosszú lével készíti, mi röviddel.Gyorsan megy, egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók:
2-3 kígyóuborka
3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
0.5 evőkanál só
2.5 evőkanál cukor
1.5 evőkanál 20%-os ételecet
1 dl tejföl
Az uborkát zöldséghámozóval hámozd meg! Uborkagyalun/reszelőn szeleteld le! Rakd rá a sót, keverd össze és tedd félre 30-60 percre! A sótól levet enged, ha állt egy ideig. A levét nyomd ki, az uborkát rakd át egy tálba! Mehet rá a zúzott fokhagyma. Ha nincs fokhagymanyomód, sajtreszelőn is lereszelheted a gerezdeket, vagy rakd bele egy zacskóba és klopfolóval verd szét! A salátára rakd rá a cukrot, az ecetet, keverd össze! Mehet rá a tejföl is.
Tálaláskor, ha salátás tányérba raktad, megszórhatod egy kevés őrölt fűszerpaprikával, őrölt borssal, így jobban mutat a tányéron.
Ebben a formában elkészítve a leve "rövid", sűrű, szerintem így a legfinomabb.