HTML

Nőkovács-gasztro

Ételek készítése azoknak a nőknek, akik szeretnének megtanulni főzni és azoknak a férfiaknak, akik szeretnének, vagy rákényszerülnek.:-)

Friss topikok

  • Nőneklenni: @Pickles: Pontosan mit szeretnél tőlem,mire vársz?:-) (2014.01.20. 16:40) Az alap- a rántott hús :-)
  • Nőneklenni: @élhetetlen: Kérlek, olvasd el figyelmesebben!:-) Nem azt írtam, lehűtöm (hidegre).:-) Nekem ez a ... (2014.01.19. 21:34) Az alap- a pörkölt

Gríz(dara)galuska

2014.01.28. 11:34 Nőneklenni

Ez az egyik kedvenc levestésztám, hamar és könnyen elkészíthető.

Leginkább zöldborsólevesbe rakom, de más zöldséglevesbe is jó, esetleg húsleves mellé. Utóbbi esetében külön vízben kell kifőzni, míg zöldségeknél beleszaggatom a levesbe. 

Arra figyelj, hogy a grízgaluska sok levest felszív, előfordulhat, hogy másnapra nem találsz lét.:-)

Nem kell kétségbeesni, forralj fel vizet ( fél, vagy 1 litert, a leves mennyiségétől függően) fél literenként dobj bele 1 leveskockát, főzd szét (pár perc) és öntsd a megmaradt galuskás levesbe. Ha újraforraltad, akkor már nem tudod napokig tárolni, semmilyen ételnek nem használ a sok melegítés.

Mi a puha grízgaluskát szeretjük, mást nem is készítek. De ha keményebbet szeretnél, a megadott búzadaramennyiségen felül keverj még bele 1-2 evőkanállal!

Hozzávalók:

1 tojás 

1 csipet só

fél teáskanál zsír

1 késhegynyi szódabikarbóna( ezzel vigyázz, ha túl sokat raksz bele, olyan puha lesz, hogy szétesik!)

kb 5 evőkanál búzadara ( ezt most direkt kimértem, hogy lásd milyen állagúra készítsd, ha majd sokszor csinálod, nem kell méricskélni.:-) )

Ha fel akarod dobni, keverhetsz még bele 1-2 csipet szárított(vagy fagyasztott) apróra vágott petrezselymet, jól mutat.

Menete:

Egy kistálba üsd bele a tojást, rá a só, a szódabikarbóna és a zsír. Mivel a zsír hidegen kemény, szét kell nyomkodni/dolgozni. Keverd össze! Kanalanként szórd rá a búzadarát, keverd össze! Ne legyen benne csomó.

Rakd félre kb. 10 percre. Aztán teáskanállal , fél teáskanálnyi galuskákat szaggass a forró levesbe, vagy ha külön főzöd, a tésztavízbe! 

Olyan 10 perc alatt megfő és megdagad.Ha nem vagy benne biztos, hogy megfőtt, vágj félbe egyet kanállal! Ha puhának érzed és a közepén sem látod,hogy nyers lenne, kész.

Ha a levesben főzöd meg, ne szedd ki külön tálra!

Természetesen szaggathatsz nagyobb darabokat is, de akkor tovább kell főzni!

Szólj hozzá!

Címkék: Levesbetét

A bejegyzés trackback címe:

https://nokovacs-gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr765786243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása