Ez az egyik kedvenc levestésztám, hamar és könnyen elkészíthető.
Leginkább zöldborsólevesbe rakom, de más zöldséglevesbe is jó, esetleg húsleves mellé. Utóbbi esetében külön vízben kell kifőzni, míg zöldségeknél beleszaggatom a levesbe.
Arra figyelj, hogy a grízgaluska sok levest felszív, előfordulhat, hogy másnapra nem találsz lét.:-)
Nem kell kétségbeesni, forralj fel vizet ( fél, vagy 1 litert, a leves mennyiségétől függően) fél literenként dobj bele 1 leveskockát, főzd szét (pár perc) és öntsd a megmaradt galuskás levesbe. Ha újraforraltad, akkor már nem tudod napokig tárolni, semmilyen ételnek nem használ a sok melegítés.
Mi a puha grízgaluskát szeretjük, mást nem is készítek. De ha keményebbet szeretnél, a megadott búzadaramennyiségen felül keverj még bele 1-2 evőkanállal!
Hozzávalók:
1 tojás
1 csipet só
fél teáskanál zsír
1 késhegynyi szódabikarbóna( ezzel vigyázz, ha túl sokat raksz bele, olyan puha lesz, hogy szétesik!)
kb 5 evőkanál búzadara ( ezt most direkt kimértem, hogy lásd milyen állagúra készítsd, ha majd sokszor csinálod, nem kell méricskélni.:-) )
Ha fel akarod dobni, keverhetsz még bele 1-2 csipet szárított(vagy fagyasztott) apróra vágott petrezselymet, jól mutat.
Menete:
Egy kistálba üsd bele a tojást, rá a só, a szódabikarbóna és a zsír. Mivel a zsír hidegen kemény, szét kell nyomkodni/dolgozni. Keverd össze! Kanalanként szórd rá a búzadarát, keverd össze! Ne legyen benne csomó.
Rakd félre kb. 10 percre. Aztán teáskanállal , fél teáskanálnyi galuskákat szaggass a forró levesbe, vagy ha külön főzöd, a tésztavízbe!
Olyan 10 perc alatt megfő és megdagad.Ha nem vagy benne biztos, hogy megfőtt, vágj félbe egyet kanállal! Ha puhának érzed és a közepén sem látod,hogy nyers lenne, kész.
Ha a levesben főzöd meg, ne szedd ki külön tálra!
Természetesen szaggathatsz nagyobb darabokat is, de akkor tovább kell főzni!